Náttúruvísindadeildin
07.07.2009
Náttúruvísindadeildin
Skriva út

Fyrilestur við prof. Henrik Svensmark, DTU Space

Fyrilesturin 'Rummets betydning for klimaet' verður mikudagin 8. juli 2009, kl. 19.30 í Ovastovu í Nóatúni, við prof. Henrik Svensmark, DTU Space.


Svensmark skrivar um fyrilesturin: 

Rummets betydning for klimaet


Meget tyder på at processer i rummet har en direkte påvirkning på jordens klima og livet på Jorden. For eksempel solsystemets rejse gennem mælkevejen gennem de sidste 500 millioner år, giver anledning til henholdsvis kraftige istider og meget varme perioder. Gennem 10 års intensiv forskning er vi nu ved at få et sammenhængende billede, hvor alt tyder på at det er jordens skydække der er nøglen til at forstå Jordens klima. Og overraskende ser det ud til rummets fingeraftryk på klimaet kan findes overalt hvor vi leder, også i den globale opvarmning som der tales så meget om.


Henrik Svensmark er professari á “Center for sol-klima forskning” á “Institut for rumforskning og -teknologi” á Danmarks Tekniske Universitet. Hann verður á ing.dk lýstur sum ein av heimsins mest kontroversiellu granskarum. Hann stendur aftan fyri eitt ástøði um, at geisling frá Sólini hevur avgerandi týdning fyri veðurlagið á Jørðini, og at høvuðsorsøkin til globalu upphitingina ikki er útleiðing av vakstrarhús gassum.

 

Náttúruvísindadeildin