Jacob Fuglsang
28.02.2012
Altjóða Skrivstovan
Skriva út

Hægri stuðul til lesandi minkar um fráfall og sosiala ójavnvág

Hægri útbúgvingarstuðul ger at fleiri heim utttan bókareolir fáa eina universitetsútbúgving


Når SU’en er høj, gennemfører flere studerende deres uddannelse. Især blandt studerende fra lavere sociale lag, er der færre unge, der falder fra undervejs. Det viser en ny undersøgelse fra AKF.

»Den danske SU er i dag den højeste i verden, men vores undersøgelse viser, at SU-reformen i 1988 har haft en effekt. Flere danskere får en universitetsuddannelse, og den sociale arv er mindsket. Med andre ord er der blevet mere lige adgang til uddannelse«, siger forskningsleder i AKF Jacob Nielsen Arendt, som har lavet undersøgelsen. 

Undersøgelsen, som publiceres i det ansete tidsskrift Empirical Economics, analyserer konsekvenserne af SU-reformen fra 1988, hvor SU’en blev hævet fra 21.900 kr. til 36.000 kr. om året for en udeboende studerende over 21 år.

Analysen omfatter cirka 1.100 unge, som var studerende i perioden fra 1984 til 1992. Den viser, at i årene op til reformen i 1988 droppede omkring 11 procent af de studerende ud af deres uddannelse om året. I årene efter SU-reformen faldt frafaldet til omkring 7 procent. 

»Det mindre frafald kunne især observeres blandt studerende, hvis forældre havde et lavt uddannelsesniveau og lav indkomst«, siger han.

Undersøgelse kan forbedre forholdene
Reformen blev også indført for at mindske studerendes erhvervsarbejde, fordi det blev set som en årsag til, at studierne trak ud. Undersøgelsen viser, at reformen virkede, og at studerende arbejdede op til 90 timer mindre om året efter reformen.

Det svarer til et par timers mindre arbejde om ugen. Desuden ser det ud til, at SU-reformen var med til at mindske antallet af evighedsstuderende.

»Perspektivet i vores undersøgelse er, at økonomien spiller en stor rolle for studerendes gennemførelse. Der har været en tendens til at se SU som forkælelse. Det holder ikke«, siger Jacob Nielsen Arendt.