1869.08 - Danskt mál og donsk mentan í Íslandi søguliga og í samtíðini


Skeiðsnummar
1869.08
Heiti
Danskt mál og donsk mentan í Íslandi søguliga og í samtíðini
ECTS
5
Endamál
Formålet er at give de studerende indsigt i relationerne mellem Danmark og Island i et historisk og nutidigt perspektiv.
Innihald
I århundreder havde dansk sprog og kultur en central status i Island, og dansk er stadigvæk et obligatorisk fremmedsprog i såvel grundskolen som gymnasiet. Dansk var i sin tid islændingenes nøgle til kommunikation med danskerne både i Island og i Danmark og det havde en vigtig funktion i forbindelse med erhvervelsen af uddannelse. Kundskaber i dansk gav en vis prestige i samfundet og derfor var der i brede kredse en stor motivation for at lære dansk. I flere henseender var kontakten til Danmark, ikke mindst blandt islandske studerende i København, en åbning mod nye kulturelle og politiske strømninger. Under selvstændighedskampen og i kølvandet på den var der tale om store holdningsmæssige og funktionelle ændringer mht. dansk sprog og kultur og mange anså det danske sprog, især talt dansk, for at være en stor trussel mod modersmålet. Efterhånden var der tale om færre fastboende danskere i Island. Under og efter anden verdenskrig fik engelsk en fremtrædende rolle i samfundet. Ikke desto mindre føler mange islændinge sig tæt forbundet med Danmark og det øvrige Norden. På kurset sættes der fokus på den historiske udvikling og hvordan den har påvirket holdningerne til dansk sprog og kultur.
Læru- og undirvísingarhættir
De skiftende holdninger belyses gennem oplæg og indgår i drøftelser af deres betydning for forholdet til dansk og det danske sprogs brugs- og symbolværdi på den ene side og for modersmålet på den anden side. Til sidst diskuteres det danske sprogs aktuelle situation og hvordan den falder i tråd med situationen på Færøerne.
Próvtøkuháttur
Bundin heimauppgáva
Ábyrgd
Malan Marnersdóttir